Go Back

Sok od nara

Vreme Pripreme 30 minutes
Porcije: 4
Obrok: Drinks
Kuhinja: Mediterranean

Sastojci
  

  • 6 velikih narova – oko 2 kg ukupno – daće otprilike 1 litar soka
  • 100 ml hladne vode po potrebi (samo da lakše izblendirate)
  • 2 kašike 30 ml svežeg soka od limuna – opciono, za svežinu
  • 1 kašika 15–20 g meda ili šećera – opciono, po ukusu

Method
 

  1. Odsecite „krunu” (gornji deo), pa plitko zarežite po prirodnim rebrima kore (5 do 6 useka). Razlomite plod na segmente.
    devojka seče nar
  2. U činiji s hladnom vodom odvajajte arile (crvene bobice). One će potonuti, a bele opne će plutati – lako ih je zbaciti i baciti. Procedite arile.
  3. Ubacite u blender. Blendajte 10–15 sekundi, tek da „puknu” bobice. Ne treba drobiti koštice do kraja da sok ne bude gorak. Po potrebi dodajte do 100 ml vode samo da masa krene.
    devojka ubacuje očišćen nar u blender
  4. Sipajte u fino sito obloženo gazom iznad bokala i pritisnite kašikom da iscedite što više soka pa dodajte med i promešajte. Bacite suvu pulpu.
  5. Ostavite u frižideru sat do dva. Poslužite sipano preko leda ili razblaženo s mineralnom vodom da dobijete lagani špric.
    dve caše soka od nara i nar u beloj činiji pored