Go Back

tikvice iz rerne

Vreme Pripreme 15 minutes
Porcije: 4
Obrok: Main Course
Kuhinja: Mediterranean
Kalorije: 210

Sastojci
  

  • 2 veće tikvice oko 800 g, oprane i osušene
  • 2 jaja
  • 80 g belog brašna tip 400
  • 120 g prezli
  • 1 kašičica soli po ukusu
  • Pola kašičice mlevenog bibera po ukusu
  • 2 –3 kašike ulja oko 30 ml — za blago premazivanje
  • Po želji prstohvat slatke paprike ili belog luka u granulama u prezle.

Method
 

  1. Tikvice po želji oljuštite i isecite na kolutove debljine 6–8 mm ili na štapiće slične debljine. Posolite vrlo tanko i obrišite višak vlage kuhinjskim ubrusom.
    Žena seče tikvicu na štapiće
  2. U prvu činiju sipajte brašno. U drugoj viljuškom umutite jaja sa prstohvatom soli. U trećoj pomešajte prezle sa biberom i drugim začinima po želji.
    dve činije u kojima je smesa za pohovanje tikvica i pored je pleh
  3. Svaki komad tikvice uvaljajte u brašno, otresite višak, zatim provucite kroz jaja, pa obložite prezlama. Složite u jednom sloju na pleh, bez preklapanja.
    osoba pohuje tikvice, valja tikvicu u brašno a pored je pleh sa veči spohovanim tikvicama poređanim u pleh
  4. Površinu tikvica lagano premažite ili nakapajte uljem. Pecite 15 minuta, zatim okrenite svaku tikvicu i pecite još 10–15 minuta, dok ne dobiju ujednačenu zlatnu boju i hrskavu koricu.
    priprema tikvica za pečenje u rerni, ispohovane tikvice poređane na plehu
  5. Prebacite na rešetku 2–3 minuta da para izađe. Poslužite tople uz umak od kisele pavlake ili jogurta sa prstohvatom soli i belog luka – po želji.
    posložene i servirane tikvice iz rerne na drvenoj dasci

Video